nedelja, 17. junij 2007

Sončne pege

Prihaja čas intenzivnega izpostavljanja sončnim žarkom, med katerim navadno ne razmišljamo o posledicah. Poleg opeklin si lahko "prislužimo" tudi rjavkaste pike po obrazu in telesu. To so sončne pege, ki so lahko neprijetna estetska, pa tudi zdravstvena težava.



Koža je naš največji organ, ki nas ščiti pred mehaničnimi poškodbami in regulira telesno temperaturo. Na procese staranja vplivajo UV žarki, ozon, onesnažen zrak, kajenje in stres. Vsi ti procesi pripomorejo k nastanku prostih radikalov, proti katerim se borimo z antioksidanti. To so vitamini A, E in C, koencim Q 10, selen in še nekateri elementi.

Temne lise
Najpogostejše spremembe na koži, ki jih povzroči sonce, so sončne pege. Lahko se pojavijo že v zgodnjem otroštvu in so pogostejše pri osebah, ki imajo rdečkaste ali svetle lase. Z leti se njihovo število povečuje, na soncu pa postajajo tudi vse bolj temne. Na obrazu, predvsem na nosu, licih, vratu, prsih, ramenih in na rokah se pojavljajo kot pikčasta pigmentna znamenja premera od 2 do 5 milimetrov, so rdečkasto-rjave barve in so lahko okrogle ali nepravilnih oblik.

Kloazma
To je ime za pridobljeno nagnjenost k povečani pigmentaciji oziroma za pojav temno rjavih, ostro omejenih madežev različnih velikosti, ki se pojavljajo predvsem na obrazu in so veliki za noht ali celo kot manjši kovanec. Pojavijo se lahko v nosečnosti in po porodu sami od sebe izginejo, lahko pa ostanejo na naši koži tudi več let. Drugi vzroki za kloazmo so lahko bolezni jeter, tuberkuloza ali maligni tumorji. Preventivno pomaga, če se izogibamo soncu in uporabljamo kremo z zelo visokim zaščitnim faktorjem.

Starostne pege
Pojavljajo se predvsem na hrbtni strani dlani, na podlakteh in na obrazu. Tudi te pege so posledica kronične poškodbe kože zaradi sončnih žarkov, opazimo pa jih lahko že po 30. letu. Po 60. letu se pojavljajo pri 90 odstotkih belcev. Število peg in njihov obseg se sčasoma povečuje. Večkrat se ob rjavih pegah pojavijo tudi bele, posebej na rokah in nogah. Večji madeži pa lahko nastanejo na dekolteju ali na hrbtu, posebej če je bila naša koža v preteklosti večkrat opečena od sonca.

Nevarnosti za pojav kožnega raka
Če imate temno polt, to še ne pomeni, da se lahko izpostavljate soncu brez zaščite, saj rak kože ne izbira po barvi polti. Sicer so svetlopolti in svetlolasi ljudje v večji nevarnosti, vendar lahko zbolijo tudi drugi. Če imate na koži veliko peg in madežev, je potrebna še večja previdnost in višja zaščita. Koža ima tudi "spomin" za opekline v mladosti, zato so tudi tisti, katerih koža je bila v mladosti večkrat poškodovana od sončnih žarkov, v večji nevarnosti.

Zaščita
Najlažje je, da se izogibamo soncu. Kožo moramo dobro zaščititi z obleko, klobuki in kremami. Vedeti moramo, da sonce ni močno in škodljivo samo poleti, ampak v vseh letnih časih, celo pozimi, ko se sončna svetloba odbija od snega.



Sonce ni vedno sovražnik
Ni vam treba bežati pred vsakim sončnim žarkom. Sončenje je lahko blagodejno, če se mu izpostavljamo zmerno, po 16. uri. Če imate težave z aknami, bo sonce izsušilo kožo in izboljšalo njeno stanje. Sonce tudi uničuje nekatere bakterije, blaži bolezni kože, na primer luskavico, ter zdravi glivična obolenja.

Kako lahko koži pomagamo- Vitamin A, ki je posebej učinkovit v obliki retinola, saj pospešuje obnovo celic in vpliva na pravilno poroženelost površinskega sloja kože.
- Vitamin E, ki ščiti celične membrane pred prostimi radikali in upočasnjuje staranje.
- Vitamin C, ki pomaga v boju proti staranju. Prav tako ščiti kožo pred prostimi radikali in pospešuje proizvodnjo kolagena ter upočasnjuje slabljenje naravnega tonusa kože.
- Glikolna kislina je najbolj znana sadna kislina, ki odstranjuje mrtve kožne celice in gladi drobne gube. Uporablja se tudi za odstranjevanje aken.
- Koencim Q 10 uničuje proste radikale in aktivira celično energijo. Nastaja v telesu, vendar se z leti njegove zaloge zmanjšajo, zato je priporočljivo, da ga jemljemo v obliki tablet.

Pege lahko tudi odstranimoČe vas sončne pege zelo motijo, obstaja rešitev. Precej uspešno jih odstranjujemo s kremami, ki vsebujejo glikolno kislino, s pilingi z veliko vsebnostjo glikolne kisline, s krioterapijo s tekočim dušikom, pa tudi z laserjem.
M. M.
Foto: JupiterImages, iStockphoto

Vir: www.siol.net

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

If you would like to increase your know-how just
keep visiting this web site and be updated with the most recent news
posted here.

Also visit my web page :: houses

Anonimni pravi ...

pozdravljeni zanima me ali se še uporabla kakšana krema razen fade out itd.. če je kakšna posebna z gilikolno kislino ? hvala za odgovor

Anonimni pravi ...

Remember: Usually be well mannered, but firm, when dealing with
your credit score card company. We owned about five credit
playing cards, and each had a number of thousand bucks on them.


my weblog: debt settlement or bankruptcy

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)