ponedeljek, 9. april 2007

Kako ohraniti zdravo in lepo kožo?

Se sprašujete kako imeti in seveda ohraniti lepo, sijočo in gladko kožo? Potem ste na pravi strani, saj vam bomo v naslednjih vrsticah razkrili skrivnosti ohranjanja lepe in zdrave kože!

Redna nega
Če želite imeti lepo in zdravo kožo, potem se ji morate redno posvečati, jo negovati in razvajati, vse zato, da bi dosegli želeni učinek. In kako to najlažje storite? Stvar je preprosta! Potrebujete le trdo voljo, čas in nekaj zlatih pravil!

Ne pretiravajte z vodo!
Vroča voda in dolgotrajno prhanje ali namakanje v vodi kožo izsuši, saj voda jemlje koži naravno maščobo. Pod prho se torej ne zadržujte več kot petnajst minut in namesto vroče, raje uporabljajte toplo vodo.Stran z agresivnimi mili! Agresivna mila kožo sušijo in ji jemljejo lastno maščobo. Zato kožo raje razvajate z mili, ki imajo koži nevtralen pH ali tista, ki so jim dodana olja.

Ne dražite kože!
Če imate občutljivo kožo, potem se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo parfume in barvila. Te lahko vašo kožo dražijo in izzovejo alergično reakcijo. Pazljivi bodite tudi pri britju, saj lahko tudi to kožo draži, še posebej, če je vaša koža tanka, suha in občutljiva. Pred samim britjem na kožo nanesite peno ali gel za britje, po opravljenem postopku pa ne pozabite kože navlažiti in pomiriti z ustreznimi kremami.

Ličila odstranjujte nežno!
Za odstranjevanje ličil uporabljajte mehko gobico, vato ali bombažno krpico. Še posebej previdni pa bodite, ko odstranjujete ličila z oči. Na teh predelih je koža namreč še posebej občutljiva in jo lahko hitro poškodujete.Ne drgnite se! Po prhanju vode s telesa ne odstranite tako, da se z brisačo drgnete po telesu, saj to odstrani koži lastno vlago. Namesto tega se z brisačo narahlo trepljajte po koži in tako odstranite odvečno tekočino. Ostalo naj se posuši na zraku. Nato pa kožo še navlažite s kremo ali oljem.

Da bo koža vedno gladka
Zato, da bi vaša koža vedno bila gladka in svilnata, jo morate redno negovati z vlažilnimi kremami, saj lahko koža le tako obdrži svoj naraven nivo vlažnosti. Krem, ki poskrbijo, da vaša koža ostane čvrsta, voljna in vlažna je na trgu malo morje. Kakšna pa ustreza vam pa najbolje veste sami. Včasih je potrebno preizkusiti več različnih krem, da najdete tisto pravo, vsekakor pa izberite tako, ki kože ne bo dražila. V primeru, da je vaša koža dovolj mastna, potem vam ni treba uporabljati vlažilnih sredstev, vsekakor pa to storite, ko začutite, da je vaša koža 'zategnjena'. Če pa imate težave z izjemno suho koža, jo poskusite negovati z olji, kot so, na primer, otroška olja, ki jih na kožo nanesete, ko je le-ta še vlažna. Olje se namreč dlje časa obdrži na koži kot pa vlažilna krema in prepreči izhlapevanje vode s površine kože.

Zaščitite se pred soncem
Pravilo številka ena je zaščita kože pred soncem! Ultravijolični žarki kožo namreč poškodujejo, kar vodi v nastanek gub, koža se izsuši, postane hrapava, pojavijo pa se lahko tudi druge resne kožne motnje kot so benigni ali maligni tumorji. Zatorej poskrbite, da boste kožo pred sončnimi žarki zaščitili s kremo za sončenje z ustreznim zaščitnim faktorjem, predvsem pa se sonca izogibajte med deseto zjutraj in četrto uro popoldan, ko so sončni žarki najmočnejši in koži tudi najbolj škodujejo.

Lepota prihaja od znotraj
Resda vam nekatere kreme s svojimi čudežnimi napoji lahko pomagajo izboljšati strukturo kože, vendar prava lepota prihaja od znotraj! Kožo lahko izboljšate in polepšate z ustrezno prehrano, ki bi morala biti bogata z vitamini in minerali, ki kožo hranijo in ščitijo ter podaljšujejo njen mladosten izgled.
Vitamin C - Sodeluje pri proizvodnji kolagena in ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Nahaja pa se v sadju in zelenjavi.
Vitamin E - Ta vitamin pomaga ščititi celice membrane in varuje pred poškodbami UV sevanja. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da naj bi vitamin E v kombinaciji z vitaminom C izjemno povečal zaščito pred staranjem. Dobro je, da ta vitamin zaužijete s hrano in ne z nadomestki. Nahaja se v pšeničnih kalčkih, žitaricah, oreščkih in semenih.
Beta karoten - Antioksidant, nujen za zdravje kože, ki se v telesu pretvori v vitamin A, ki je vpleten v rast in obnovo telesnega tkiva ter lahko tudi ščititi proti poškodbam, ki jih lahko povzroči sonce. Prevelika količina vitamina A lahko škodi, zato z njim ni dobro pretiravati. Sicer pa se beta karoten nahaja v sladkem krompirju, bučah, korenju, mangu in marelicah.
Selen - Varuje kožo pred poškodbami, ki bi jih lahko povzročilo sonce ter jo ohranja čvrsto in elastično. Nahaja se v brazilskih oreščkih, tuni, rakcih in pšeničnih kalčkih.
Omega tri maščobe - Tako imenovane 'zdrave maščobe' kožo varujejo pred morebitnimi negativnimi učinki sonca. Dober vir omega tri maščob so: različne vrste rib, laneno seme in oreščki.
Ostali nadomestki - Najbolje je, če vitamine in minerale dobite že iz hrane, ki jo jeste. Sicer pa poskusite z multivitaminskimi tabletami. O uporabi nadomestkov se najprej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Tudi tekočina je pomembna
Brez vode telo ne bi moglo delovati, saj voda odvaja toksine iz vitalnih organov, preskrbuje snovi celicam ter dobavlja vlago. Slednjo potrebuje tudi vaša koža, saj tako ostane vlažna. Svetujemo vam, da čez dan popijete vsaj šest do osem kozarcev vode, lahko tudi več, a ne pretiravajte, saj lahko preveč tekočine škodi.

Stran s cigaretami
Kajenje je grda razvada, ki negativno vpliva na vaše zdravje, med drugim tudi na kožo, saj se ta zato hitreje stara, kar tudi privede k nastanku gub. S kajenjem se namreč krčijo žilice v zunanji plasti kože, kar zmanjša krvni pretok. S tem se zmanjša tudi dovod kisika in hranil koži, ki so pomembni za njeno zdravje. Vsi ti faktorji povečajo nastanek poškodb elastičnih vlaken in kolagena, ki daje koži moč in elastičnost.

Lepotni spanec
Ne le za boljšo koncentracijo in dobro voljo, temveč tudi za zdravje in lepo kožo je spanec tisto pravo zdravilo, ki ga potrebujemo. Med spanjem se telo namreč odpočije od naporov minulega dneva in pripravi na nove podvige, koža oziroma kožne celice pa se v tem času obnavljajo. Zatorej, privoščite si dolg sproščujoč spanec, ki bo trajal vsaj šest do osem ur, saj toliko spanja v povprečju človek potrebuje, da se naspi.

Začnite telovaditi
Telesna vadba ima izjemno pozitiven učinek na telo, saj požene kri po vaših žilah in omogoči, da telo dobi dovolj kisika. Rezultat je boljše počutje, izboljšanja koncentracija ter lepši izgled kože. Kaj še čakate? Zapodite se že na kolo!

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)