nedelja, 8. april 2007

Čokolada ... vir zdravja

Sofisticiran, rahlo grenek okus temne čokolade je popolno nasprotje na sladkorju osnovanim sladkarijam, poleg tega je temna čokolada dobra za vaše zdravje. Kakor koli, naša povečana ljubezen do temne čokolade povzroča povečano povpraševanje po kakavu, zaloge pohajajo, cene pa zato rastejo.

Cene temne čokolade v Veliki Britaniji so se neobičajno dvignile, v enem letu so se zvišale za skoraj četrtino. Povpraševanje se nagiba k čistejši čokoladi z večjim deležem kakava in manj sladkorja. Povprečna mlečna čokolada vsebuje 20% kakava (ostalo sta mleko in sladkor), najbolj zaželena temna čokolada na trgu pa vsebuje 70% kakava. Prodajalci ocenjujejo, da resnični dobiček leži v proizvodih iz temne čokolade. Ne le čista temna čokolada, temveč tudi Kit-Kat čokoladice in podobni manjši priboljški, ki vsebujejo temno čokolado namesto mlečne, se mnogo bolje prodajajo od standardnih. Ker povpraševanje po kakvovih zrnih neprestano narašča, se zaloge zmanjšujejo že od leta 2002. Večina zalog pride iz zahodne Afrike, kjer se pritožujejo, da je to obdobje eno najbolj sušnih, kar bo še zmanjšalo pridelek in povečalo cene. Od decembra so cene zrastle za 25% na okrog 1000 £ na tono.

Mednarodna organizacija za kakav ocenjuje, da bo v letu 2007 zahtevano 70000 ton kakva preveč. Ni pa kompleksna le dobava čokolade. Kakavovo zrno je ena najbolj kemijsko kompleksnih jedi, ki jo sestavlja kar 450 različnih elementov. Ta kompleksnost stimulira tako jezik kot možgane. Čeprav je veliko snovi izgubljenih med obdelavo, ima čisti kakav ogromno zdravih snovi. Poln je antioksidantov, ki vpijajo proste radikale, vsebuje flavenole, ki varujejo srce in nižajo krvni pritisk, vsebuje pa tudi substanco podobno kavini, ki dviguje razpoloženje. Temna čokolada je res dobra za nas, ni pa skrivnost, da so zaradi naše večje potrebe po njej, zadovoljni tudi izdelovalci čokolade.

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)