ponedeljek, 9. april 2007

Lepota na ustnicah


Šminka je zvesta spremljevalka žensk, zato se velikokrat sprašujemo, ali obstaja takšna, ki se ne razmaže, ne ostaja v kotičkih ustnic in se ne prime na zobe. Za vas imamo prijetno novico: dandanes obstajajo najrazličnejše šminke, med katerimi lahko vsaka najde pravo zase, če seveda poskrbi tudi za nego ustnic.

Koža okrog ustnic je nežna, tanka in velikokrat suha, ustnice pa so zgrajene iz sluznice, ki je pokrita z dvajsetkrat tanjšo kožo kot drugod po obrazu. Poleg tega ustnice nimajo lojnic in se ne morejo vlažiti same, zato jih moramo nenehno negovati. Kakovostna šminka je kot nalašč za to.

Iz česa je?
Osnova šmink je mastna zmes iz voska (čebeljega, rastlinskega, mineralnega ali sintetičnega izvora), ki poskrbi, da je šminka čvrsta. Druga sestavina pa je lanolin ali podobne snovi, ki poskrbijo za mehkobo šminke in njeno sposobnost oprijemanja ustnic. Naslednja sestavina v šminkah so olja, na primer ricinusovo, mineralno ali sintetično, ki omogočajo, da je šminka dobro mazljiva. V šminki so še mali odmerki antioksidantov, ki ščitijo maščobne delce v šminki pred tem, da bi postali žarki ali da bi spremenili sestavo. V večini šmink so tudi pigmenti, ki dajejo šminki določeno barvo, ter dišave, ki ji dajo prijeten vonj. Vsaka šminka je v povprečju sestavljena iz 20 sestavin, saj se samo za doseganje prave barve dodaja pet ali šest različnih pigmentov.

Razlika med svetlečimi in mat šminkami
Mat šminke so bolj obstojne, vendar so tudi bolj suhe. Ker vsebujejo več voska, preprečujejo zadostno vlaženje ustnic, zato se te ob uporabi mat šmink večkrat izsušijo. Po drugi strani pa takšne šminke omogočajo boljše niansiranje barve in bolj natančen nanos. Bolj kot je šminka mastna, bolj je svetleča in se lažje nanaša, vendar se tudi hitreje zbriše in izgine z ustnic.


Kako prepoznati kakovostno šminko?
Kakovostna šminka se preprosto nanaša in ostane v enem sloju. Njen rok uporabe mora biti najmanj tri leta, kar pomeni, da se v tem času njen videz in vonj ne smeta spremeniti. Barva šminke mora biti tudi nekaj ur po nanosu enaka, okus in vonj pa morata biti prijetna. V zadnjem času so najbolj priljubljena bleščila - glossi, pa tudi šminke v obliki svinčnika, ki omogočajo natančen nanos, ter tekoče šminke v stekleničkah, ki se nanašajo s tankim čopičem.

Še nekaj nasvetov za uporabo
Vazelin naj bo vedno v vaši torbi, saj varuje ustnice pred izsušitvijo, jih neguje, vlaži in nahrani. Kakovostna šminka jim nudi še dodatno nego, enkrat na teden pa ustnicam privoščite tudi hranilno masko. Če imate suhe ustnice, pred nanosom šminke naredite piling, pri tem pa uporabite najmehkejšo ščetko za zobe. Nato nanesite hranljiv vazelin, pri nanosu pudra na obraz pa ga malo nanesite tudi na ustnice. Potem jih obrobite s svinčnikom v barvi ustnic ali v enaki barvi, kot je vaša šminka, saj so ustnice, obrobljene s temnejšim svinčnikom, že nekaj časa iz mode. Šele nato nanesite šminko.Če imate tanke ustnice, ne uporabljajte svinčnika, ampak jim optično povečajte volumen z bogatim nanosom bleščila. Če imate bogat make up na očeh, naj bodo ustnice manj opazne, kljub temu pa nanje nanesite vsaj brezbarven gloss.
M. M.
Foto: iStockphoto, JupiterImages


Vir: www.siol.net

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)