nedelja, 8. april 2007

Pametno prehranjevanje in uživanje ob hrani

Morda je malo zastrašujoče, ampak je resnično: raziskave so pokazale, da je porcija, ki jo za kosilo poje povprečen človek, tudi do štirikrat večja od porcije pred 20 leti. Količina hrane na krožniku se veča, količina, ki jo potrebujete, da ste siti, pa je ostala ista. Morda skrivnost izgube odvečne telesne teže ne leži le v strogi dieti, temveč v manjših količinah.

Najbolje pa je, da boste lahko še vedno uživali v priljubljeni hrani. Shujšati ni najtežji problem, veliko bolj problematično je vzdrževanje teže. Ali obstaja oseba, ki se je za vedno pripravljena odpovedati najljubši hrani? Izmerite idealno porcijo z rokami Normalna porcija mesa in ribe naj ne bi bila večja od vaše dlani. Če imate za prilogo pečen krompir, ga pojejte toliko, kot ga spravite v eno pest. Porcije sira in čokolade ne bi smele biti večje od dveh prstov (v dolžino in širino), količina masla pa ne bi smela biti večja od vrha prsta. Počasi se boste navadili odmeriti količine brez pomoči rok. Jejte počasneje. Želodec potrebuje približno dvajset minut, da signalizira možganom, da je poln, povprečen obrok pa traja le 10 minut. Posledica je, da jeste mnogo preveč kot potrebujete in ravno zato je več kot 60 % Američanov predebelih. Dokler uživate v grižljaju, odložite vilice na krožnik. Če se po končanem kosilu še vedno počutite lačne, potrpite 10 do 20 minut preden ga ponovno polnite. Obstaja velika verjetnost, da kasneje ne boste lačni, ker bo želodec opozoril možgane, da je poln. Tudi posode imajo svojo vlogo Dve, tri žlice krompirja izgledajo malo na velikm krožniku in boste tej količini raje dodali še kakšno žlico. Zamenjajte velike krožnike z majhnimi in se vam bo manjša količina hrane takoj zdela večja. S tem enostavnim trikom boste prevarali možgane in jih prepričali, da ste pojedli dovolj ter prihranili 100 kalorij. Jejte le iz krožnikov, ne kradite iz loncev ali pekačev. Tako boste točno vedeli, koliko ste pojedli. Enak princip uporabite, ko jeste prigrizke. Ne jejte čipsa iz velike, skupne posode, temveč si svoj delež odmerite v manjšo posodo. Posode, iz katerih ste hrano preložili na krožnike, ne postavljajte na mizo, ker si s tem odpirate pot do dodatnih količin. Ni enak napor le stegniti roko v bližnjo posodo ali vstati in se sprehoditi do štedilnika. Če pa ste že vstali, si raje vzemite kozarec vode ali takoj operite posodo.

Postanite gurman, kar se tiče sladkarij. Jejte samo najdražje, ki si jih še lahko privoščite – pojedli jih boste v manjših količinah, a uživali boste bolj. Desert lahko seveda naredite tudi sami, a ga sestavite iz sestavin, zaradi katerih boste malo globlje segli v svoj žep. Ne pozabite na pijačo. Izogibajte se sladkim sokovom in alkohou. Svojemu organizmu pa privoščite dovolj vode. Kako jesti zunaj? Doma se lahko držite pod kontrolo, a kaj se zgodi v restavraciji, ki vam postreže z njihovo porcijo? Najbolje je, da se že prej pripravite. Namesto, da se cel dan stradate za večerni obrok v restavraciji, pred odhodom od doma pojejte majhen zalogaj, da ne boste v restavracijo prišli izstradani. Pojejte le 75 % tistega, kar dobite na krožniku. Ponavadi so tudi predjedi tako velike kot glavne jedi, zato raje naročite 2 predjedi, glavno jed pa z nekom delite. Ne obotavljajte se prositi natakarja, da vam hrano spakira za domov – pojedli boste manj, imeli pa je boste še za naslednji dan. Privoščite si tudi sladico in jo s kom razdelite. Ne pojejte na primer obeh palačink na krožniku, temveč samo eno, čokoladno torto prepolovite, itd.

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)