ponedeljek, 9. april 2007

Plastična kirurgija - od botoksa do liftinga


Motijo vas gubice, kriv nos in odvečna maščoba na trebuhu in le še malo manjka in oglasili se boste pri lepotnem kirurgu, ki vas bo popolnoma prenovil, tako zelo, da se še same ne boste prepoznale. Za vas smo izbrskali nekaj najpogostejših postopkov, ki si jih lahko privoščite, če le imate debelo denarnico. In ne le to! Izvedeli smo tudi kako tovrstni posegi potekajo ter kakšni so njihovi morebitni stranski učinki. Ste pripravljene? Začnimo!

Botoks
Kaj je: Botoks ali Dysport je le tržno ime za nevrotoksin botulin, ki ga proizvaja bakterija clostridum botulinum. Je najbolj strupena naravna substanca na svetu, ki se jo v izjemno majhnih dozah uporablja za zdravljenje mišičnih krčev ali v kozmetične namene, za glajenje gubic obraza in vratu ter tudi za privzdigovanje obrvi.Kako se izvaja: Botoks se vbrizga pod kožo s pomočjo injekcij. Postopek je izveden sorazmerno hitro, je praktično neboleč in zanj ni potrebna hospitalizacija.Čas okrevanja: Pacient gre lahko takoj po končanem postopku domov. Koliko časa drži: Po približno štirih mesecih učinek botoksa popusti in postopek je potrebno ponoviti. Možne negativne posledice: Stranski učinki so redki, če že pride do njih, potem se pojavijo v obliki modric, oteklin, otopelosti, trzanja mišic, glavobolov ali povešene veke (ene ali obeh).Lifting obrazaKaj je: Lifting obraza je kozmetična operacija, s katero se odstrani povešeno, zgubano kožo ter odvečno maščobo obraza in vratu, obenem pa se tudi zategne mišice in kožo na teh predeli. Poseg seveda ne zaustavi staranja, ampak vas le začasno pomladi.
Kako se izvaja: Operacija se izvaja ali pod lokalno ali pod splošno anestezijo. Reze kirurg napravi nad lasno črto, na sencih ter za ušesnimi mečicami. Odvečna maščoba se ali odreže ali izsesa, mišice in kožo se napne, plast tkiva pa zapre z majhnimi šivi.
Čas okrevanja: Pacient bolnišnico običajno zapusti še isti dan, vendar ostane na opazovanju še nekaj ur po operaciji, kjer se nadzoruje njegove življenjske znake. Ni nenavadno, da se pacientu pod kožo za ušesom namesti drenažna cevka, ki odvaja kri, ki bi se lahko nabirala na tem mestu. Črpalka se običajno odstrani v dnevu ali dveh po operaciji. V vsakem primeru pa je obraz, vsaj nekaj dni ovit v nekoliko ohlapen povoj, saj se s tem zmanjšuje možnost modric in zatekanja. Dan po operaciji se lahko pojavijo tudi bolečine, koža je otopela, a ti znaki v nekaj tednih izginejo. Po odstranitvi ovoja je obraz običajno bled, zabuhel in poln modric, kar izgine v približno dveh do treh tednih. Končni rezultat operacije je viden šele v nekaj tednih.
Koliko časa drži: Končni rezultat traja nekaj let, v tem času pa se koža še vedno stara in nenazadnje ponovno pride do stanja, kakršno je bilo pred posegom.
Možne negativne posledice: Tako kot pri vsaki drugi operaciji, lahko tudi tukaj pride do zapletov, med katerimi so najpogostejše krvavitve, infekcije ter reakcije na zdravila za bolečine. Lahko pa se pojavi tudi nabiranje krvi pod kožo, poškodbe obraznih živcev ter slabo celjenje kože, kar je pogosto pri kadilcih.

Povečanje ustnic
Kaj je: Postopek pri katerem se umetno poveča velikost ene ali obeh ustnic.Kako se izvaja: Sam postopek se opravi v približno dvajsetih minut. Na izbiro je kar nekaj vrst polnil, ki ohranjajo učinek posega od nekaj mesecev do nekaj let.
Čas okrevanja: Hospitalizacija ni potrebna in pacient takoj po posegu zapusti ordinacijo. V približno treh dneh pa se tudi že lahko vrne na delo. Koliko časa drži: Od nekaj mesecev, do nekaj let.
Možne negativne posledice: Alergične reakcije na uporabljeno polnilo.

Povečanje prsi
Kaj je: Povečanje prsnega obsega s pomočjo umetnih prsnih vložkov. Prsni vložki so lahko iz fiziološke raztopine ali silikonskega gela.
Kako se izvaja: Umetne prsne vložke se lahko vstavi na več načinov: - pod dojko: rez se napravi pod dojko in se nato skozi odprtino vstavi prsni vložek;- skozi prsno bradavico: rez se napravi na spodnjem delu bradavice in se skoznjo vstavi vložek;- pod pazduho.Čas okrevanja: Prvih nekaj dni po operaciji zna biti bolečih, zato pacientu zdravnik običajno predpiše zdravila za lajšanje bolečin. Na delo se je moč vrniti že v nekaj dneh, če je le-to fizično nezahtevno. Sicer pa je za popolno okrevanje potreben čas dveh ali treh tednov, saj so prsi občutljive na dotik in hitre premike. Običajno se nekaj časa nosi tudi tesen ovoj ali športni nedrček, ki pomaga podpirati prsi. Če so prsi tople in pordele ali se pojavi vročina, potem je verjetno prišlo do infekcije in je potreben takojšen obisk zdravnika. Koliko časa drži: Običajno se mora čez nekaj let vložke odstraniti ali zamenjati.Možne negativne posledice: Prsni vložek lahko povzroči tudi komplikacije kot so skrčenje ovojnice, puščanje vsebine vložka ali infekcija. Včasih se zgodi, da se proteza premakne ali ovira postopek mamografije.

Korekcija nosu
Kaj je: Operacijo se lahko izvede iz kozmetičnih razlogov ali zaradi težav z dihanjem, ki jih običajno povzroči deformiran nosni pretin.
Kako se izvaja: Pacient je med posegom pod splošno ali lokalno anestezijo. Rez v nosni pretin je narejen tako, da se lahko doseže hrustanec in tudi kostno strukturo pod njim. Majhen del hrustanca je običajno odstranjen iz najnižjega dela pretina, ostali upognjeni deli pretina so odstranjeni. Da se izravnan del hrustanca obdrži v tem položaju, se uporabi deščice za uravnavanje.
Čas okrevanja: Po operaciji pacient ostane v bolnišnici toliko časa, da popusti anestezija, nato pa odide domov. Običajno se nekaj časa jemlje protibolečinske tablete, potrebno pa je tudi paziti, da se nosu ne izpostavlja morebitnim nevarnostim (npr. udarcem). Končni rezultat se običajno pokaže v roku nekaj mesecev ali enega leta.
Koliko časa drži: Za vedno.Možne negativne posledice: Zelo redko se v nosnem pretinu pojavi luknja kot posledica operacije. Lahko se razvije tudi hematom, ki povzroči bolečine, pritisk, zaprt nos in infekcijo, ki se zna razširi na sinuse, kar je izjemno nevarno.

Liposukcija
Kaj je: Postopek, s katerim se odstrani nezaželeno maščobo z delov telesa, kot so trebuh, zadnjica, lica, brada, boki, kolena, vrat, stegna ter zgornji del rok.
Kako se izvaja: Postopek se lahko izvaja v lokalni anesteziji, pri obsežnejših liposukcijah pa v splošni anesteziji. Sprva se v dele, iz katerih se odstranjuje maščoba, vbrizga raztopina sestavljena iz soli, ki kožo učvrsti; anestetika, ki to področje omrtviči ter epinefrina, ki stisne krvne žile in s tem prepreči večjo izgubo krvi. Ta mešanica tudi omogoča lažje odvajanje maščobe iz telesa, zmanjša nastanek modric ter omili bolečino. Skozi majhen rez se nato vstavi cevko, s pomočjo katere se izsesa odvečna maščoba. Postopek traja različno dolgo, odvisno od tega, kolikšno površino je potrebno obdelati, koliko maščobe je v posameznem delu tkiva ter kakšna anestezija je bila uporabljena.
Čas okrevanja: Pacient je pod strogim nadzorom tako med kot tudi po operaciji, saj telo s tem postopkom izgubi velike količine tekočine. Slednjo je potrebno nadomestiti, saj se edino tako izognemo morebitnemu šoku. Že nekaj ur po operaciji se lahko zgodi, da se mora pacient že na kratko sprehoditi, saj se tako zmanjša možnost za globoko vensko trombozo.Včasih se po posegu na določene dele vstavi drenažno cevko po kateri odteka odvečna tekočina. Nekaj tednov je potrebno nositi posebne ovoje ali oprijeta oblačila, ki omilijo zatekanje ter pomagajo izoblikovati telo. Zdravnik lahko pacientu predpiše tudi antibiotike, da prepreči možnost razvoja infekcije. Bolečina, zatekanje, ščemenje ali otopelost lahko trajajo nekaj dni ali tednov po operaciji, modrice in otekline pa izginejo v treh do šestih tednih. Na delovno mesto se pacient lahko vrne že po nekaj dneh, razen v primeru zelo obsežne liposukcije.
Koliko časa drži: Liposukcija ni nujno trajna. Če pacient ponovno pridobi na teži, se maščobne povrne na področja, na katerih je bila maščoba odstranjena.
Možne negativne posledice: Liposukcija je varen poseg, če ga le opravi strokovnjak. Seveda ima lahko tudi negativne strani, tako kot tudi druge operacije, še posebej, ko se odstranjuje večje količine maščob in ko poseg traja dlje časa. V določenih primerih lahko pride do infekcije; krvnih ali maščobnih strdkov, ki lahko povzročijo pljučno embolijo ter s tem smrt; vbodnih ran v organih ali poškodbe kože in živcev, ki jih povzroči cevka za odstranjevanje maščobe; šoka zaradi izgube tekočine; alergične reakcije na uporabljena zdravila; smrti.

Abderoplastika
Kaj je: Je postopek pri katerem se preoblikuje in utrdi področje trebuha.
Kako se izvaja: Lahko se izvede popolna ali le delna abderoplastika. V obeh primerih se odstrani odvečna koža na trebuhu in odvečna maščoba, le da je popolna abderoplastika obsežnejša in se pri le-tej zategne tudi trebušno mišico.
Čas okrevanja: Okrevanje po postopku popolne abderoplastike lahko traja štiri ali šest tednov. Območje telesa, na katerem je bil opravljen poseg, je lahko boleče in polno modric. Pacienti morajo v tem času večinoma počivati ter se izogibati težjim aktivnostim. Obvezna je tudi nošnja podporne obveze, ki zmanjšuje zatekanje ter podpira mišice, da lažje okrevajo.
Koliko časa drži: Ob rednem gibanju in zdravi prehrani bi postopek moral biti trajen.
Možne negativne posledice: Tako kot ostali posegi, ima tudi ta svoje negativne plati, ki so: težave s krvnim pritiskom, alergične reakcije, srčni napad, kap ter tudi krvavitve, infekcije ran, slabo celjenje, hematomi, pljučna embolija zaradi krvnih strdkov ter otopelost področja trebuha ali stegen zaradi poškodbe živcev med operacijo. Ste še vedno prepričane, da je kozmetična operacija pravi odgovor na vaše težave? Premislite še enkrat! Morda bi bilo vseeno bolje, da se za začetek vpišete na aerobiko …
A. K. T.
Foto: iStockphoto, JupiterImages


Vir: www.siol.net

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)