ponedeljek, 9. april 2007

20 trikov za hitrejšo porabo kalorij


Ker se pomlad nezadržno bliža, z njo pa tudi več razgaljene kože, bomo kmalu začeli razmišljati o tem, kako bi izgubili tistih nekaj odvečnih kilogramov, ki so se nam nabrali čez zimo. Ponujamo vam nekaj lahkih in praktičnih trikov, s pomočjo katerih vam bo to uspelo brez težav!

1. Prižgite luči
V temnih zimskih dneh prižgite čim več luči in pojdite na sprehod v jutranjem soncu. Tema namreč slabo vpliva na razpoloženje, poleg tega pa naš organizem v temi počasneje presnavlja, zato tudi maščobe izgorevajo počasneje.

2. Nordijska hoja
Če hodite s palicami, porabite 40 odstotkov več energije kot z običajno hojo. Tako boste v eni uri porabili kar 400 kalorij, poleg tega pa si boste okrepili tudi roke in sklepe.


3. Cimet namesto sladkorja
Cimet vam bo pomagal premagati željo po sladkem. Zato si ga natresite v jogurt ali žvečite žvečilni z okusom cimeta.

4. Likanje je koristno
V eni uri likanja boste porabili 250 kalorij. Zato si odslej predstavljajte, da je gora perila, ki vas čaka, vaša prijateljica in ne sovražnica. Poleg tega pa boste pri likanju tako zaposleni, da ne boste imeli časa za pohode do hladilnika.

5. Spite na hladnem
Namesto 20 stopinj naj bo v vaši spalnici kakšnih 18 stopinj. Za vsako stopinjo manj bo vaš organizem porabil dodatnih 50 kalorij.


6. Skodelica vroče juhe
Zelenjavna juha je dober obrok, saj vsebuje samo 50 kalorij, medtem ko kremna juha vsebuje kar 250 kalorij. Poleg tega vas bo enako nasitila, dobili pa boste tudi dnevni obrok vitaminov.

7. Jutranji step
Zjutraj je dovolj samo 15 minut na steperju, pa boste dobre volje ves dan. Poleg tega boste imeli čvrsto zadnjico, v 15 minutah pa boste porabili kar 110 kalorij.

8. Gorčica na kruhu
Pozabite na maslo in marmelado, na kruh raje namažite gorčico, ki je okusna in pikantna, vendar vsebuje samo 10 kalorij, medtem ko jih ima ena žlica masla kar 40!

9. Premagajte lakoto
Ko začutite lakoto, počakajte 20 minut pred obrokom. V tem času se v organizmu ustvari adrenalin, ki pospešuje izgorevanje maščob in regulira presnovo, zato takrat trošite največ.

10. Cvetača za poln želodec
Cvetača je zelo nasitna, poleg tega pa pospešuje razgradnjo maščob v organizmu. Najboljša je kuhana na pari, saj tako ohrani tudi največ vitaminov in mineralov.

11. Dieta ob pravem času
Z dieto vedno začnite pri polni luni, saj takrat organizem hitreje izgublja maščobo in vodo, zato hitreje hujšamo.

12. Začimbe namesto soli
Pri kuhi raje uporabljajte manj soli in več drugih začimb, ki so okusne in manj škodljive za telo. Sol zadržuje vodo v organizmu in preprečuje odplavljanje odpadnih snovi iz telesa.

13. Soja proti maščobam
Soja vsebuje 50 odstotkov beljakovin in znižuje nivo holesterola v organizmu, hkrati pa raztaplja maščobe. Zato v svojo prehrano vnesite čim več izdelkov iz soje.

14. Boj proti nočni lakoti
Ko pozno zvečer začutite volčjo lakoto, popijte kozarec manj mastnega mleka. Zaradi mleka se ne boste zredili, imeli pa boste tudi občutek sitosti, zato ne boste posegali po drugih prigrizkih.

15. Dvojna moč limon
Kozarec tople limonade brez sladkorja vas bo oskrbel s čistim vitaminom C, ki pomaga pri izgorevanju maščob, hkrati pa uničuje tudi viruse, ki povzročajo prehlad.

16. Vonjajte vanilijo
Vonj vanilije v možganih aktivira izločanje serotonina, hormona sreče, podobno kot čokolada. Nekaj kapljic olja vanilije dajte na robček in vdihnite. Po želji lahko vdihujete tudi vonj jabolka ali banane.

17. Sproščujoča masaža
Vseeno je, ali vas masira partner ali profesionalni maser, masaža sprošča, zmanjšuje stres in proizvodnjo stresnega hormona kortizola. Poleg tega blagodejno vpliva na mišičevje in kosti ter pripomore k boljšemu počutju.

18. Triki s folijo
Meso ali ribo začinite, dodajte zelenjavo in zavijte v aluminijasto folijo ter specite. Tako se boste izognili olju in maščobi, hrana pa bo zaradi lastnih sokov vseeno zelo okusna.

19. Sirupi za slajenje
Desert zasladite s sirupom iz hrušk ali agave, ki ju dobite v trgovinah z zdravo prehrano. Enako storite pri kuhanju marmelade, saj je sadni sladkor veliko boljši od navadnega.

20. Shake za zajtrk
Dobro zmešajte malo malin, dva decilitra mleka in žlico sirupa iz hrušk. Takšna mešanica vam bo pomagala hitreje izgorevati maščobo, pregnala pa bo tudi jutranjo slabo voljo in zaspanost. Seveda lahko namesto malin uporabite kakšno drugo sadje. M. M.
Foto: JupiterImages


Vir: www.siol.net

2 komentarja:

Boštjan pravi ...

Odličen članek. Opozoril bi le pri nasvetu za spanje na hladnem ... Ne pretiravati. Jaz ne bi šel pod 18 stopinj.

Tudi sam sem bil pripravljen marsikaj pretrpeti za hujšanje ampak vedno je potrebno pretehtati ali je cena le malo trpljenja ali lahko vpliva tudi na zdravje.

Lp

Anonimni pravi ...

Odlični nasveti. Ravno pomembno je, da ljudje ne pretiravajo in da dobijo hranilno bogato hrano. Jaz ponavadi uporabim kar tale prehranski kalkulator. Dobro je, da veš koliko je določena vrsta živil res bogata s proteini, vitamini in minerali. Vemo pa vsi da je najbolje, da se vedno doma pripravi sveža živila.

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)