ponedeljek, 9. april 2007

Dlake stran - za vedno!


Britje, voskanje, depilacijske kreme, puljenje … in čez nekaj dni znova. Vam zveni znano? Seveda gre za odstranjevanje dlak, ki je pri nežnejšem spolu velikokrat boleče in dolgotrajno, posledično pa se spopadamo še z vneto kožo in vraščenimi dlakami. Zadnjih nekaj let pa je na voljo nova, skoraj neboleča, predvsem pa trajna rešitev - laserska depilacija.

O njej smo se pogovarjali z doktorico Lucijo Kračun, sicer specializantko družinske medicine in lastnico Lepotnega centra Lucija v Ločah. Laser, s katerim delajo v njihovem centru, je najnovejši in eden od dveh v Sloveniji, ki premoreta t. i. ELOS tehnologijo. To pomeni, da aparat deluje na osnovi optične energije na eni strani ter na osnovi bipolarne radiofrekvence in diodnega laserja na drugi strani. Praktično to pomeni, da optična energija segreje tkivo in s tem zmanjša njegovo upornost ter tako omogoča optimalno delovanje radiofrekvenčne in laserske energije na točno želeni globini in na točno določenem mestu. Zaradi tega ni škodljivih učinkov na koži okoli mesta, ki ga obdelujemo, pri delu pa lahko uporabimo najmanjšo možno energijo, pa kljub temu dosežemo odličen rezultat. Hkrati pa to omogoča, pravi Lucija Kračun, da je ta laser uspešen tudi na temnejših tipih kože in na osončeni koži ter da lahko odstranjujemo tudi svetle, rdeče in sive dlake, ki jih do sedaj ni bilo mogoče odstraniti. Tovrstni laser ima torej boljšo učinkovitost in je precej bolj varen od predhodnikov, saj se da energija selekcionirati. Z njim tako lahko varno odstranjujejo vse vrste dlak, žile na obrazu in nogah, različne pigmentacije, izvajajo nekirurško glajenje gubic in zdravijo akne ter brazgotine.

Kdo sme in kdo ne?
Morebitni zapleti so odvisni od vrste laserskega posega in mesta posega, pravi Kračunova. Laserja pa ne smejo uporabljati bolniki s pace-makerji in internimi defibrilatorji, tisti, ki imajo pod kožo kovinske implantate, bolniki z rakom kože ali tisti z aktivno infekcijo na koži (ekcem, psoriaza, bakterijski infekti). Njegova uporaba ni dovoljena niti med nosečnostjo in dojenjem ter pri ljudeh, ki so v zadnjih treh mesecih imeli globoki kemični peeling kože s kislinami. Previdnost ni odveč tudi pri uporabi fotosenzibilnih zelišč in zdravil, ki jih ne smemo uporabljati najmanj 3 mesece pred tretmajem.Adijo, dlake!Edina slabost laserske tehnologije je v tem, da ni ravno poceni. En tretma odstranjevanja dlak pod pazduho na primer stane približno 25.000 tolarjev. In koliko obiskov potrebujemo? Število potrebnih tretmajev se giblje med šestimi in desetimi obiski, nam je razložila doktorica Kračunova, in je odvisno od globine foliklov in barve dlak. Pogostost obiskov pa je odvisna od mesta tretiranja. Če si odstranjujete dlake na obrazu, morate ponoviti obisk vsake 4 tedne, pri dlakah na nogah morate ponoviti obisk vsakih 10 tednov. Dlake lahko z laserjem uničimo samo v fazi rasti, ki je različna na različnih delih telesa, zato je tudi potrebna različna pogostost tretmajev.

Učinkovitost in morebitne bolečine
Pa je laser učinkovit pri vseh ljudeh? Lucija Kračun pravi, da v principu deluje pri vseh, le da nekateri potrebujejo več kot 10 tretmajev, zlasti pacienti, ki trpijo za hormonskim neravnovesjem. Dlake se lahko z laserjem odstranjujejo povsod po telesu, razen v bližini oči, na primer obrvi ne smemo odstranjevati z laserjem. Pomembno je, da z laserjem upravlja usposobljena oseba, najbolje seveda zdravnik z ustreznim certifikatom. Pri napačni uporabi laserja pa lahko pride do bolečin, poškodb ali opeklin kože, sprememb v pigmentaciji ali brazgotin, zato previdno izbirajte, komu boste zaupali izginotje svojih dlak.Pa obdelava z laserjem kaj boli? Bolečina je odvisna od vrste laserskega tretmaja, pravi Kračunova. V večini primerov je bolečina malenkostna in neizrazita. Stranski učinki so prehodni in blagi in se pojavijo med terapijo ali takoj po njej in lahko trajajo do 3 dni. V večini primerov opazimo rahlo rdečico kože in blagi edem, ki ponavadi že po nekaj urah izgine.Laser lahko uporabljamo vse leto, najbolje pa je pozimi, ko ni močnega sonca. Ne smemo ga uporabljati na pordeli koži in na koži, ki je bila v zadnjih 14 dneh izpostavljena soncu. Tudi sončenje 1 mesec po terapiji je odsvetovano, saj lahko povzroči nastanek hiperpigmentacij. Pred in po terapijiNa obravnavo z laserjem se moramo ustrezno pripraviti. Dlake si moramo predhodno pobriti, nato pa sledi pregled in testiranje kože pred lasersko terapijo. Na dan posega ne smemo uporabljati krem, lokalnih antibiotikov, vodic po britju, vsaj 3 mesece prej pa ne smemo uporabljati sistemskih fotosenzitivnih antibiotikov (roacutane, tetraciklini …) Po končanem posegu en mesec ni dovoljeno sončenje, kakšne tri dni se moramo izogibati vročim kopelim, savni ter poškodbam kože.Gotovo je laserska tehnologija zelo napredna in sestavni del prihodnosti v kozmetiki, saj z minimalno agresivnostjo dosežemo odlične estetske rezultate.
Manca Mirnik


Vir: www.siol.net

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Pretty component to content. I just stumbled upon your ѕite and
in accessiοn capital to assert that I get actually enϳoyed account your blοg postѕ.
Any wаy ӏ'll be subscribing to уour augment oг even Ι
fulfillment you get admissіоn to ρersіstently гapidly.



Нere is my wеbsіte; türschilder

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)