petek, 4. maj 2007

Kažipot po kozmetičnih izdelkih


Verjetno ste tudi vi kdaj v dilemi, katera krema je najbolj primerna za vašo kožo, kaj pomenijo oznake na embalaži in katera barva pudra ustreza vaši polti. V naslednjih vrsticah boste izvedeli tudi, katero kozmetiko morate pogosto menjati in pri kateri lahko tudi kaj privarčujete.
Pravilno rabljena in shranjena kozmetika traja dlje in če znate kozmetične izdelke pravilno uporabljati in shranjevati, lahko podaljšate njihov rok trajanja, poleg tega pa se izognete vnetjem in morebitnim infekcijam. Pri tem upoštevajte nekatera pravila.

Prava količina
Koliko izdelka uporabiti, je težko reči. Ko vam frizerka umiva lase, porabi za to veliko manj časa, kot pa vi doma. Vi morda menite, da lasje niso dobro sprani, a verjetno so, saj frizerji ponavadi uporabljajo razredčen šampon in tako prihranijo veliko šampona in vode, lasje pa so po pranju kljub temu mehki in čisti. S količinami kozmetičnih izdelkov zato ni treba pretiravati, saj večja količina izdelka ne pomeni večje učinkovitosti.

Balzami za lase
Priporočljivo je, da uporabite takšno količino balzama, ki ustreza velikosti lešnika, če imate dolge lase, pa dvakrat toliko. Izdelek razmažite med dlanmi, nato pa ga nanesite od konic proti vrhu las in pustite delovati priporočen čas.

Krema za obraz
Kremo nanesite s tapkanjem, nato pa z drobnimi krožnimi gibi vmasirajte v kožo. Z nanosom drugih preparatov počakajte, dokler je koža povsem ne vpije.

Puder
Ste vedeli, da profesionalni vizažisti, ki povprečno naličijo tri obraze na dan, stekleničko pudra porabijo šele po treh mesecih? Kako jim to uspe? Kapljico pudra dajte na hrbtno stran dlani, nato pa ga z vlažno gobico razporedite po obrazu. Dosegli boste naraven videz, prekrili nepravilnosti in porabili minimalno količino pudra.

Uporabite domišljijo
Če ste mislili, da vizažisti pri svojem delu uporabljajo tisoče stekleničk, škatlic in svinčnikov, se motite. Glavno orodje njihovega dela je njihova domišljija. Če jim zmanjka določene barve rdečila, jo zmešajo iz treh drugih. Njihovih trikov se lahko naučite tudi vi. Rdečilo za ustnice lahko uporabite tudi na licih, rdečilo za lica lahko mirno nanesete na ustnice, puder pa lahko služi tudi za posvetlitev ali potemnitev ustnic ali lic. Tudi samoporjavitveno kremo lahko uporabite kot senčilo, z voskom za lase pa lahko oblikujete tudi obrvi.

Pravilno shranjevanje
Stekleničke, tube in škatlice imejte trdno zaprte, da vsebina ne pride v stik s prahom, svetlobo in zrakom. Če je proizvod spremenil barvo ali vonj, ga takoj zavrzite. Kozmetiko imejte shranjeno čim dlje od izvorov toplote ali sonca. Čopiče in gobice enkrat na teden operite s tekočim milom in toplo vodo.

Kdaj moramo izdelek zavreči?
Vsi proizvodi imajo naveden rok trajanja, ki pa ni vedno najboljši pokazatelj realnega stanja. Na primer, ko enkrat odprete stekleničko mleka za telo, imate leto dni časa, da jo porabite, če pa uporabljate kremo za obraz z umazanimi rokami, se lahko v njej kaj hitro pojavijo bakterije in se bo pokvarila veliko prej kot piše na embalaži. Kdaj torej zavreči proizvod?


Maskara
Staro maskaro zamenjajte z novo vsake tri do šest mesecev. To je izdelek, ki ga bakterije obožujejo, poleg tega pa ga uporabljamo na zelo občutljivem delu obraza, očeh, zato je previdnost na mestu.

Senčilo
Lahko ga imate nekaj let, če je le dobro zaprto.

Puder
Če je na oljni osnovi, ga menjajte vsako leto, če je narejen na vodni osnovi, pa ga lahko uporabljate leto in pol.

Svinčnik za ustnice
Zavrzite ga, če je starejši kot dve leti.

ŠminkaŠminke, ki so starejše od enega leta, zavrzite. Če so že prej spremenile vonj ali barvo, naj končajo v košu takoj, ko opazite spremembo.

Lak za nohte
Če želite, da bo dolgo zdržal, ga imejte med poletjem v hladilniku.

Mala količina za dalj časa
Gotovo ste se že znašli v situaciji, ko vam zmanjkuje nekega izdelka, vam pa še ni uspelo kupiti novega. Tu je nekaj trikov, ki vam bodo pomagali, da bo proizvod trajal dlje:
- Če ste pri koncu s kremo, jo nanesite na vlažno kožo. Krema se bo vpila skupaj s kapljicami vode in koža bo dobila dovolj hranilnih snovi iz manjše količine kreme.
- Če je puder samo še na stenah stekleničke, vanjo nakapajte nekaj kapljic tonika za obraz in dobro pretresite. Preostanek pudra se bo spustil na dno stekleničke.
- Če vam je ostalo še čisto malo šminke, jo nanesite s čopičem. Na ta način podaljšate trajanje šminke za kar dvajset dni, saj se s čopičem nanese precej manjša količina izdelka.
- Če se vam je lak za nohte posušil, vanj nalijte nekaj kapljic acetona in ga postavite v hladilnik. Kmalu bo spet uporaben.


Kaj vsebuje vaša krema
Katere so aktivne sestavine vaših kozmetičnih izdelkov? To so kemijske substance, ki v dotiku z našo kožo ali lasmi delujejo vlažilno, hranilno, osvežujoče … Na vsaki škatlici boste našli nekaj sestavin, ki jih ne poznate. Kaj na primer pomeni barva za lase, ki vsebuje ceramide? Za vas smo pripravili mini slovarček sestavin, ki so v večini kozmetičnih izdelkov.
Lecitin je sestavina, podobna naravni maščobi v koži. Preprečuje izgubo vlage in kožo mehča.
Glicerin je sestavina, ki pomaga pri vlaženju kože.
Alfahidroksilna kislina (AHA) je sadna kislina, ki pomaga s kože odstranjevati odmrle celice povrhnjice in pomaga pri naravni obnovi kože.
Bisebol je snov, narejena iz cvetov kamilice in umirja vnetja.
Ceramidi so snovi, ki pomagajo pri obnovi suhih in poškodovanih las.
Kolagen vsebuje koža, lahko pa je tudi v kremah. Kožo ščiti pred staranjem in preobremenjenostjo.
Retinol je derivat vitamina A in ga najdemo v kremah proti gubam.
Provitamini so derivati vitmanov A, B in E. V kozmetiki se uporabljajo za povečanje elastičnosti, moči in sijaja las.
Pantenol je ime za vitamine skupine B, ki jih uporabljajo za krepitev las.
Manca Mirnik
Foto: JupiterImages, iStockPhoto

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)