petek, 4. maj 2007

Osvežite svojo kožo!


Vlaga je za lep in zdrav videz vaše kože izjemno pomembna. Preberite nekaj nasvetov, kako vzdrževati pravo razmerje vlažnosti vaše kože. Svetujemo vam tudi, da se v poletnih dneh izogibajte pretiranemu sončenju.

Koža je sestavljena iz sedemdeset odstotkov vode, zato je zelo pomembno, da pravilno vzdržujemo njeno vlažnost. S kozmetično nego si predvsem prizadevamo ohraniti voljnost rožene plasti, najprej pa to pomeni stabilizirati njeno vlažnost. S tem seveda varujemo tudi globlje ležeče, mnogo večje rezerve vode v vrhnjici in v veznem tkivu.

Vlažilni pripravki
Najzanesljivejši način, kako v roženem sloju ohraniti najprimernejše stanje vlage, je nedvomno redna nega z vlažilnimi pripravki. Včasih je bilo njihovo učinkovanje omejeno le na par ur, dandanes pa lahko oziroma smemo od pripravkov ali preparatov pričakovati, da bodo delovali ves dan in da bodo ob redni negi imeli tudi dolgoročnejši vpliv. Če imate že po dveh, treh urah, potem ko ste si kožo namazali z vlažilnim preparatom, občutek, da morate kremo ponovno uporabiti, tedaj izdelek ni pravi za vašo kožo in ga je potrebno zamenjati. Verjetno vsebuje sicer veliko vlažilnih snovi, vendar hkrati premalo maščobe. Takšni preparati so pravšnji za mastno kožo, če pa je vaša koža suha, potrebuje veliko emulzije. Emulzija vsebuje tudi veliko maščob in lahko na ta način omogoča dolgotrajnejšo vlažnost.

Vlažilne snovi
Kot zelo učinkovite vlažilne snovi so se izkazali liposomi, nanosfere in talasfere. Tudi ceramidi so snovi, ki so jih razvili predvsem za vezavo vlage v koži in do sedaj kažejo izredno dobre rezultate. Poglejte, kakšne snovi vsebujeta vaša dnevna in nočna krema in če vam primanjkuje vlage, sezite po ceramidih.


Pijte vodo
Tudi pitje vode je izredno pomembno. Priporočamo, da na dan popijete vsaj dva litra čiste vode, saj bo tako koža dobila dovolj vlage. Navadno vodo lahko osvežite z rezinami limone, limete, pomaranče ali z vejico sveže mete.

Škodljivi zunanji vplivi
Zaradi neugodnih zunanjih vplivov kot so sonce, suh zrak in napačna nega se zmanjšujejo naravne zaloge vlage v koži. Priporočamo, da se poskušate izogibati vsega, kar še dodatno jemlje vlago. Alkohol je eden najhujših uničevalcev vlage, ker tkivu jemlje minerale in s tem sposobnost zadrževati vlago. Izogibajte se odvajalom in drugim sredstvom za odvajanje vode, saj tudi ta izpirajo iz telesa minerale in s tem kožo zelo sušijo. Previdni bodite tudi na soncu. Sonce namreč zalogi vlage v koži škoduje kar dvojno, saj ne izsuši samo rožene plasti, ampak prodrejo ultravijolični A žarki globoko v vezivno tkivo in otrdijo kolagenska vlakna, tako da zadržujejo manj vode in še bolj izgubljajo prožnost.


Kaj lahko storite doma?
Tedensko si lahko pripravite masko iz kumar, katero pustite na obrazu najmanj dvajset minut. Kumarični kolobarji so med najbolj znanimi viri naravne lepote in to ne brez razloga, saj vsebujejo kar 99 odstotkov vode in tako kožo oskrbijo z veliko količino vlage. Poleg tega vsebujejo tudi folno kislino, ki spodbuja tvorbo celic, in žveplo, ki kot adstringent nežno napne kožo in očisti pore. Kumarice so bogate z vitamini in encimi, znane pa so tudi po svoji sposobnosti toniranja kože.

Čudežni učinki dežja
Sprehodi v dežju in megli so staro in preizkušeno lepotilo. Mikroskopsko majhni vodni delci obložijo roženi sloj in nežno spodbujajo prekrvavitev. Zato od danes naprej ne imejte nečimrnega obraz, ko bo zunaj deževalo. Vzemite dežne kaplje kot lepotilno sredstvo, obujte gumijaste škornje in pelerino ter pojdite na kratek sprehod v naravo.
Vir: E. Bolz, Lep obraz, DZS, 1996
Andreja Bevk
Foto: JupiterImages, iStockphoto

Vir: www.siol.net

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)