petek, 4. maj 2007

Skrivnost eteričnih olj


Rastlinski izvlečki v eteričnih oljih mehčajo kožo, sproščajo mišice in izboljšajo razpoloženje. Z aromaterapijo s pomočjo teh olj odpravljamo celulit, skrbimo za čvrsto kožo prsi in ohranjamo dobro počutje.

Dobrodejni učinki eteričnih olj so bili znani že Egipčanom, ki so pripravljali rastlinske izvlečke iz cvetov, plodov, listov, korenin in semen različnih rastlin ter jih uporabljali za lepotičenje, zdravljenje in doseganje telesne harmonije. V sodobnejših časih se spet vračamo k starim metodam in uporabljamo aromaterapijo tudi za zdravljenje artritisa, bronhitisa in nekaterih drugih bolezni. Eterična olja krepijo imunski sistem in dvigajo razpoloženje ter vsebujejo številne blagodejne sestavine, ki jih uporabljamo tudi v kozmetiki.

Česar še niste vedeli o eteričnih oljih
Uporaba eteričnih olj ali aromaterapija je v mnogih državah priznana kot veja komplementarne, celostne medicine. Eterična olja lahko pridejo v organizem skozi pljuča z vdihavanjem ali skozi kožo z masažo. Ker niso mastna, ne puščajo sledov. Lahko jih razdelimo v dve skupini. Lepotna so tista olja, ki jih uporabljamo na koži in imajo kozmetične učinke, na primer hranjenje, mehčanje ali glajenje kože, aromatična pa so tista olja, ki jih uporabljamo v gorilnikih in njihov vonj vpliva na naše razpoloženje, delujejo pa v možganih in vplivajo na živčni sistem. Delujejo sproščujoče ali poživljajoče, odvisno od tega, katero olje izberemo. Če se želimo sprostiti, uporabimo olje kamilice, sivke, cedre ali cimeta, če pa želite poživitev, se odločite za nekaj kapljic rožmarina ali bergamotke. Eterična olja kupujte v rastlinskih lekarnah in vedno preverite njihov izvor. Biti morajo 100-odstotno rastlinska, navadno pa jih najdete v majhnih stekleničkah.


Izkoristite moč rastlin
Da boste lahko izkoristili vso moč eteričnih olj, jih morate znati pravilno uporabljati. Ker vsebujejo velike koncentracije aktivnih sestavin, jih nikoli ne nanašamo neposredno na kožo. Za redčenje eteričnih olj in za masažo uporabljamo t. i. osnovna olja. Najpogostejša so:

Avokadovo olje, ki se uporablja za zelo suho, dehidrirano in zrelo kožo. Vsebuje esencialne maščobne kisline in vitamine A, B, D in lecitin. Priporoča se za nego las, nohtov in gub okoli oči.

Mandljevo olje, ki hrani, neguje in obnavlja kožo. Priporoča se za nego otroške kože in za suho kožo. Vsebuje vitamine A, B1, B2, B6 in minerale ter esencialne kisline.

Jojobino olje, katerega struktura je podobna naravnemu kolagenu v koži, poleg tega pa vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Uporablja se za boj proti aknam, ekcemom, krčnim žilam in gubam.

Oljčno olje, ki vsebuje linolensko kislino, greje, dezinfecira in pospešuje celjenje ran. Uporablja se za suho in vneto kožo ter za izboljšanje prekrvavitve, izvrstno je tudi za boj proti celulitu.

Sezamovo olje, ki vsebuje veliko linolenske kisline in deluje kot naravni zaščitni faktor, saj odbija do 25 odstotkov sončnih žarkov. Vsebuje veliko vitaminov in se priporoča za nego kože kadilcev.

Šipkovo olje, ki je bogato z vitamini in pospešuje regeneracijo tkiv.

Olje pšeničnih kalčkov, ki je odlično za starejšo kožo in boj proti gubam, brazgotinam in strijam.


Najboljših pet za celo telo
Priporočamo vam pet eteričnih olj, ki vam bodo pomagala na različnih delih telesa.


Olje divjega kostanja nase privlači višek vode v organizmu, zato ga lahko uporabljamo proti zatečenim nogam. V mlačno vodo nakapamo nekaj kapljic tega olja in vanjo namočimo noge. Olje lahko tudi pomešate s kremo, nato pa z njo zmasirajte noge in stopala.

Olje morskega mahu čisti podkožno tkivo in kožno povrhnjico. Če želite zmanjšati obseg telesa, ga dodajte svoji vsakdanji kopeli, če se želite znebiti celulita, pa ga pomešajte z mlekom za telo.

Ginseng stimulira celice, da se hitreje obnavljajo in daje koži sijaj. Dodajte ga nekaj kapljic mleku za telo in z mešanico razveselite kožo prsi, zadnjice in stegen. Vmasirajte ga s krožnimi gibi od spodnjega dela telesa navzgor.

Rožmarin tonificira in napne kožo na prsih, notranji strani nadlakti in na stegnih. Pomešajte rožmarinovo in mandljevo olje in dobili boste odlično vlažilno sredstvo. Lahko ga uporabljate tudi kot olje za tuširanje, tako bo deloval tudi proti strijam.

Grozdje ravna površino kože, odstranjuje mrtve celice povrhnjice in gladi kožo. Nekaj kapljic eteričnega olja grozdja v vaši kopeli bo imelo anticelulitni učinek, če ga zmešamo z olivnim oljem, pa ga lahko uporabimo za obnovo poškodovane kože.
Manca Mirnik
Foto: iStockphoto, JupiterImages

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)