petek, 4. maj 2007

Nega las


Bi radi, da so vaši lasje bujni in sijoči pa ne gre? Od zdaj naprej bo šlo, če boste le upoštevali nekaj preprostih nasvetov.

Kaj lasem škodi
Začnimo torej na začetku. Velikokrat mislimo, da pazimo na svoje lase in da jih ustrezno negujemo, a pogosto ni tako. Tisto, kar mislite, da vam olajša delo in prihrani čas ter vas polepša, vašim lasem najbolj škodi. Topla voda, s katero umivate svoje lase, kodralniki, ravnalniki in feni ter še kaj vaše lase poškodujejo in iz njih vlečejo vlago. Če k temu dodate še vroče poletno sonce in namakanje v vodi pa vaši lasje doživijo zlom in ne preostane vam drugega kot da jih postrižete. Vi pa sanjate o bujnih in sijočih laseh. Kaj torej storiti, da boste to tudi dosegli?

Ustrezna nega
Za to, da bodo vaši lasje lepi in bujni, boste morale vložiti kar nekaj truda.


Umivanje las
Ste mislili, da je umivanje las preprosta stvar? Pa ni tako! Pri tem namreč lahko lase poškodujemo, saj zunanja plast lusk na lasu nabrekne in postane zelo občutljiva. Tako lahko, če nismo previdni, lase uničimo. Zato velja, da pri umivanju vedno upoštevajte naslednje:
- Lase že pred umivanjem dobro razčešite in tako odstranite delce umazanije in kozmetična sredstva.
- Lase umivajte z mlačno vodo, saj vroča iz las vleče vlago. Pri tem vam bo zadostovala že majhna količina šampona, ki ga prvo razmažete med dlanmi in šele nato enakomerno nanesete na lase, ki jih nežno gnetete.
- Temeljito splakovanje je nujno, saj tako z lasišča speremo ostanek šampona, ki bi lahko vplival na lesk in bujnost pričeske.
- Mokre lase po končanem umivanju nežno stisnemo, narahlo obrišemo in ovijemo v brisač ter jih čez nekaj časa razpustimo in pustimo, da se posušijo na zraku.


Šamponi in regeneratorji
Priporočljivo je, da za svoj tip las najdete ustrezen šampon in si tako zagotovili lepši in obstojnejši izgled pričeske.
Sicer pa morate lase, poleg šamponiranja, negovati tudi na druge načine. Z balzami in oblogami, ker krepijo odpornost vaših las in odpravijo manjše poškodbe. Seveda to močno poškodovanih las ne bo za vedno popravilo, a za nekaj časa bo nedvomno zadostovalo. Sicer pa vam priporočamo sprotno uporabo balzamov za lase, saj omogočajo lažje česanje ter tudi lepši lesk las. V primeru, da so vaši lasje resnično obremenjeni ali poškodovani pa si privoščite oblogo na oljni ali kremni osnovi.

Glavniki in krtače
Morda se vam zdi nepomembno, kakšno krtačo uporabljate za razčesavanje las, a vedite, da nepravilna krtača ravno tako lahko poškoduje površino vaših las. Zakaj se torej uporablja kakšna krtača:
- glavnike z redkimi zobmi uporabljajte za česanje mokrih las ter gostih kodrov;
- glavnik z različno dolgimi zobmi omogoča tupiranje;
- krtače iz naravnih ščetin povečajo lesk in so primerne za gladke, dolge lase;
- krtače iz plastičnih ščetin so preproste za uporabo, ter se dobro oprimejo las in omogočajo lažje oblikovanje pričeske.


Zaščitite jih pred soncem
V poletnih mesecih, ko sonce in voda iz vaših las pijeta vlago, morate biti še posebej dosledni. Zato lase pokrijte - s čepico ali z rutico, tako da jih sonce ne bo doseglo. Isto velja tudi za vodo. Lahko jih namakate in umivate, a ne pozabite, da tako kot koža, tudi lasje potrebujejo zaščito. V lase vtrite balzam ali negovalno kremo za lase, če tega nimate pri roki si pomagajte z navadno kremo za sončenje, ki jo nato dobro sperite z las.

Poiščite si dobrega frizerja!
Le domača nega ne bo dovolj, saj mora lase občasno obdelati tudi frizer. Slednji las ne bo le pristrigel, temveč jih tudi obdelal s posebnimi preparati, ki bodo vašim lasem povrnili lesk, jih 'popravili' in polepšali. Poleg tega tudi barvanje raje zaupajte izkušenim rokam, da ne boste las uničili z barvami, saj znajo te še kako poškodovati lase. Torej, imate dobrega frizerja? Če ja, potem ste v dobrih rokah, če ne, pot pod noge in ga poiščite. In naj vam ne bo žal denarja! Vodilo naj vam bodo lepi in negovani lasje in s tem dober izgled in počutje. Sicer pa - če bodo vaši lasje zdravi, tudi frizerja ne boste velikokrat potrebovali.

Ne pozabite na zdravo prehrano!
Seveda ni vse v negi, pomembno je tudi to, kako skrbite za svoje lase od znotraj, torej s prehrano in redno vadbo. Tudi to se namreč še kako pozna na laseh, ki so zaradi nepravilne prehrane lahko mastni, brez leska ali suhi in lomljivi. V svoj jedilnik torej vnesite veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov ter belega mesa in rib ter na urnik dodajte nekaj športnih aktivnosti. Izločite pa hitro prehrano in nezdrave prigrizke, ki, razen tega, da škodijo vašemu zdravju in zaradi katerih se kopičijo odvečni kilogrami, škodijo tudi vašim lasem. In ne pozabite na vodo - tudi ta igra pomembno vlogo pri lepih in zdravih laseh!
A. K. T.
Foto: JupiterImages

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)