petek, 4. maj 2007

Naj koža žari vse poletje!


Počitnice so čas, ko se želimo odpočiti od vsakdanjih obveznosti, navadno pa se odpočijemo tudi od nenehnega ličenja in skrbi za lase in kožo. Toda tudi na dopustu smo lahko urejeni in sijoči, če se na to primerno pripravimo.

Nega las
Sonce, veter in vlaga izsušijo lase, kljub temu pa lahko poskrbimo, da se ne bodo cepili in da barva ne bo obledela. Pred odhodom na dopust se odpravite k frizerju, ki naj vam ostriže konice, saj boste tako lase lažje negovali. Na plaži nosite klobuk ali kapo, da boste tako obvarovali lase pred izsušitvijo in cepljenjem. Dobra rešitev je tudi zaščitni sprej za lase, ki ga nanašajte vsakih nekaj ur. Če v bližini morja ni tuša, vzemite s seboj na plažo steklenico vode. Po plavanju lase sperite z vodo iz steklenice.
Zvečer si lase vedno umijte s sladko vodo, da odstranite sol, pesek ali škodljive kemikalije, če ste plavali v bazenu. Nato jih natrite z vlažilno masko ali regeneratorjem. Ko so suhi, nanje nanesite sredstvo za zaščito konic.

Nežno s kožo
Skrb za kožo poleti je zelo pomembna, saj je koža nenehno izpostavljena zunanjim vplivom. Posebej koža na obrazu prva zazna škodljiv vpliv premočnega sonca in zahteva stalno nego. Suha, tanka koža je že sama po sebi ranljiva, zato ji moramo pred sončenjem priskrbeti sredstva, ki jo bodo preskrbela z vlago, lipidi, proteini in antioksidanti. Da bi preprečili izsušitev in pregretost kože, jo hladimo s termalno vodo v spreju.
Zvečer uporabimo sredstva za po sončenju, ki vsebujejo vlažilne in hladilne sestavine. Svetujemo vam tudi previdnost pri sončenju, saj ne morete odpraviti škode, ki jo celicam povzroči premočno sonce. Če kljub temu pride do opeklin, uporabljajte sredstva, ki vsebujejo kamilico, aloe vero ali sladič, in jih pred spanjem nanesite na kožo.

Kaj pa ličenje?
Ličila poleti se ne smejo topiti, saj to koži prej škodi kot koristi. Na soncu nikoli ne nosite preveč ličil, toda nekaj dobro izbranih malenkosti bo poudarilo vaš naravni sijaj in zaščitilo kožo.
Lahko uporabite kreme za samoporjavitev, pa tudi malo vodoodporne maskare ne bo škodovalo. Za veke lahko uporabite nemastno senčilo, za ustnice pa obarvan balzam z zaščitnim faktorjem. Poletni make-up naj bo lahek in ne premočan; uporabljajte obarvane vlažilce, ustnice naj bodo svetleče, veke pa naj bodo obarvane v pastelnih in svetlečih barvah.
Zvečer lahko uporabljate lahek, tekoč puder in rahlo obarvano vlažilno kremo. Lahko si osenčite tudi ličnice, pa tudi ličenje trepalnic in vek je lahko zvečer močnejše. Ne pozabite tudi na ustnice - privoščite jim vlažilno šminko.

Ohladite se
Naša koža zelo različno reagira na sonce. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko ohladite kožo in se počutite boljše.
- Nekatera eterična olja lahko povzročijo rdečico ali srbenje, če smo izpostavljeni soncu. Zato se izogibajte proizvodom, ki vsebujejo olje limon, fig, peteršilja ali zelene, na svetlobo pa so občutljiva olja iz kumine, ingverja, mandarin ali limon.
- Kontracepcijske tablete ali zdravila za zniževanje krvnega tlaka lahko na soncu povzročijo neželene reakcije. Zato se pred uporabo teh zdravil posvetujte z zdravnikom.
- Kar 50 odstotkov vrst raka, ki jih odkrivajo v zadnjih letih, je povezanih s kožo. Zato je zaščita zelo pomembna. Uporabljajte zaščitni faktor najmanj 15, če ste ves dan na čolnu ali na plaži, pa uporabite zaščitni faktor 30. Izberite tako kremo, ki bo vsebovala zaščito pred UVA in UVB žarki.
- Če imate zelo svetlo kožo, je velika nevarnost, da dobite alergijo na sonce. Izognete se ji tako, da ostanete v senci in uporabljate zaščitni faktor 30.
- Blage kopeli in hladne prhe ohladijo kožo. Dobro je, da se takoj po prihodu iz morja ali bazena stuširate. Ko se osušite, ponovno nanesite zaščitni faktor.

Poletni sprehodi
Če se tudi poleti radi odpravite na sprehod, poskrbite za svojo zaščito. Vedno nosite klobuk, saj se boste boljše počutili, ker vam sonce ne bo sijalo neposredno na obraz, izberite pot, kjer je veliko sence, med sprehodom pijte veliko vode, najboljše pa je, da se sprehajate zgodaj zjutraj, saj se boste tako izognili največji vročini.

Zaščitite seŽe nekaj let je nezaščiteno izpostavljanje soncu zelo nevarno, zato nujno potrebujemo zaščito. Dobre kreme vsebujejo visoke zaščitne faktorje, hkrati pa kožo negujejo. Nega kože na soncu mora biti nadgradnja vaše običajne nege in lahko vsebuje sredstva proti staranju ter za mehčanje in vlaženje kože. Še vedno pa je najbolj pomemben zaščitni faktor, ki ga vsebuje krema za sončenje. Dobre kreme za sončenje vam bodo torej nudile najboljšo zaščito, hkrati pa bodo z vitamini in rastlinskimi izvlečki nevtralizirale škodljive proste radikale, ki povzročajo staranje in izsuševanje kože.
Manca Mirnik
Foto: JupiterImages

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)