petek, 4. maj 2007

Stran s celulitom!


Trdovratna nadloga ni tako neukrotljiva kot se zdi, a v teh poletnih dneh si ga res ne želimo, zato je čas, da se spustimo v boj …

Kaj je celulit in kaj ga povzroča?
Celulit je želatini podobna snov, sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih produktov presnove, ujeta v kepaste nepremične žepke tik pod kožo. Le-ti se obnašajo kot gobe, ki lahko sprejmejo velike količine vode, se razširijo in nabreknejo. Za nastanek celulita pa so krivi tako naši geni kot tudi neurejena in nezdrava prehrana ter pomanjkanje gibanja. Ker pa se celulit pojavlja v glavnem pri ženskah, lahko rečemo, da imajo pri njegovem pojavljanju veliko vlogo tudi hormoni, zlasti estrogen.

Kako se ga znebiti?
Pravzaprav se celulita dokončno ne moremo znebiti, lahko pa ga omilimo. Za to pa je potrebno veliko potrpljenja, nege, zdrave prehrane ter seveda telovadbe!

Prehrana
Med prvimi stvarmi, ki jih morate spremeniti, da bi lahko uspešno odstranili celulit, je seveda vaša prehrana. Iz nje izključite nezdrave maščobe in sladkorje ter v svoj vsakdan vnesite veliko sadja, zelenjave, polnozrnate izdelke in izdelke z manj maščob. Tovrstna hrana je tudi lažje prebavljiva in za tiste, ki imate težave s prebavo še posebej priporočljiva, saj tudi neurejena prebava vpliva na celulit. Polno in leno črevo namreč onemogoča povratni pretok krvi in upočasnjuje cirkulacijo v nogah.
Previdni bodite tudi pri uporabi soli, saj zadržuje vodo, zato hrano solite zmerno. Ne pozabite pa tudi na tekočino in dnevno popijte vsaj liter in pol vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.


Kreme
Ne nasedajte obljubam oglasov za kreme proti celulitu, saj kozmetični proizvodi celulita pravzaprav ne morejo rešiti, ampak so lahko le pomožno sredstvo v borbi proti tej nadlogi.

Proti celulitni proizvodi temeljijo na več ali manj istih sestavinah, a vam bodo pomagali le, če jih boste dovolj dosledno uporabljali. Med sestavinami za odpravo celulita se najpogosteje znajdejo:
- geranija - rastlina pomaga pri razstrupljanju organizma in ima skupaj z rožmarinom prečiščevalni učinek ter pomaga da se iz tkiva izloči tekočina;
- lavanda, pačuli, cipresa - na kožo delujejo tako, da ji dajejo tonus ter pospešujejo cirkulacijo;
- olja limone, grejpfruta, kadulje, koromača in ingverja - uporablja se jih v kopelih, med tuširanjem, lahko pomešana skupaj s tekočim milom ter v masažnih oljih;
- mehurjasta haloga - morska alga, ki vsebuje jod in jo uporabljamo v kopelih;
- kofein - stimulira in učvrščuje kožo;
- bršljan - napenja kožo in ga največkrat uporabljamo v kopelih;

Kozmetični posegi
Težje oblike celulita boste s kremami in telovadbo le stežka odpravile. Rešite se ga lahko samo s pomočjo intenzivnih tretmajev, kot so:
- Limfna drenaža: Je metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema. Temelji na enakomernem izmenjevanju pritiska in sproščanja z gibi glajenja v točno določeni smeri. Z ročno limfno drenažo se poveča pretok tekočine v telesu ter tudi prekrvavitev.
Tovrstna masaža ni priporočljiva, če imate težave z venami ali srcem. Sicer pa potrebujete za dosego vidnih reultatov najmanj deset tretmajev, vsaj enkrat tedensko.

- Hidroterapija: To je podvodna masaža, ki spodbuja cirkulacijo in razgrajuje odpadne snovi v telesu. Dobro učinkuje na prizadete dele telesa saj vpliva tudi na površinsko cirkulacijo ter tako izboljšuje tonus in elastičnost kože, s čimer se zmanjša obseg pomarančne kože.
- Elektrostimulacija: Z napravo za elektrostimulacijo, ki v intervalih sproži krčenje mišic, se poboljša razgradnja odpadnih snovi ter izboljša cirkulacija in tonus mišic. S to metodo celulita pravzaprav ne odpravimo, ojačamo pa mišice, zato je področje na pogled bolj čvrsto in lepše.
- Mezoterapija: Izvaja se s pomočjo injekcij ali drugih tehnik, na primer z zdravili, ki so večinoma homeopatska. Na kritične dele telesa se vmasirajo zeliščni pripravki, ki raztapljajo maščobe, pospešuje cirkulacijo ter učvrščujejo in oblikujejo telo. V povprečju je za učinkovit rezultat potrebno vsaj dvanajst tretmajev.
- Liposukcija: Če z nobenim drugim rezultatom ne boste dosegli nobenih vidnih rezultatov, potem je vaša skrajna rešitev liposukcija. Izvajajo jo estetski kirurgi, ki s kirurškim posegom odstranijo odvečne maščobne celice. Postopek se izvaja s pomočjo posebne sonde, ki se skozi majhne reze vstavi pod kožo. Pri tem je potrebna lokalna ali splošna anestezija.
Poleg tradicionalne liposukcije obstaja tudi ultrazvočna liposukcija, ki je manj agresivna. Pri tej metodi se maščobne celice razbije z laserjem.
- Ice cold slimming terapija: Izvaja se s pomočjo hlajenja. Metoda pa ugodno vpliva na otekle, težke noge, ki so posledica slabe cirkulacije in limfnih zastojev.
- Obloge iz blata: Obloge imajo poživljajoč učinek, predvsem pa pospešijo cirkulacijo in izločanje strupenih snovi.
- Vakumska terapija: Vakumska masaža kožo učvrsti obenem pa pospešuje presnovo in prekrvavitev podkožnega tkiva.
- Endodermoterapija: Spada med novejše tehnike, ki se izvajajo s pomočjo aparata pod vodstvom terapevta. Valjček, s pomočjo nad in podtlaka, kožo razpne med valjčka in jo zmasira. S to tehniko izboljšamo metabolizem, povrnemo kisik in obdelan del kože se spremeni.


Telovadba
Zato, da bo celulit zgineval še hitreje ter da bo vaše telo čvrsto in koža napeta, lahko poskrbite tudi s telovadbo. Prava je vsaka telesna aktivnost, ki spodbuja izgorevanje maščob in dotok hranljivih snovi v celice. Izberite tisto, ki vam je všeč in začnite čimprej! Sicer pa za nekaj aktivnosti lahko poskrbite tudi že med delovnim časom. Namesto, da nenehno sedite za mizo in dvigujete telefon, da bi poklicali nadstropje više, se raje sprehodite do tam. Dvigala začnite ignorirati in se raje sprehodite po stopnicah, avto pa pustite v garaži in se do službe kar sprehodite.
A. K. T.
Foto: JupiterImages, iStockphoto

Vir: www.siol.net

Ni komentarjev:

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)