petek, 4. maj 2007

Da potenje ne bo moteče


Potenje nas pogosto neprijetno preseneti, še posebej kadar želimo biti urejeni. Z redno higieno in uporabo pravih izdelkov pa smo lahko vedno samozavestni.
Ob vse višjih temperaturah, v slabo zračenih prostorih, gneči in hitenju se potenju ne bomo mogli izogniti. To je povsem naraven mehanizem telesa. Voda na površju kože izhlapeva in na ta način pomaga ohlajati telo. Neprijetna stran tega sicer koristnega procesa pa so bakterije, ki se na potnih predelih kože pospešeno množijo in ustvarjajo vonj, ki marsikoga spravi v zadrego. Na srečo je civilizacija človeka že davno osrečila s sredstvi, ki uspešno premagujejo neprijetne posledice znojenja.

Deodorant ali antiperspirant
Mnogi ne ločijo med antiperspirantom in deodorantom, misleč, da gre za eno in isto vrsto sredstva proti potenju. Ne bo držalo!
Deodoranti le nevtralizirajo neprijeten vonj potu z antiseptičnim učinkom in so bolj priporočljivi, saj ne motijo naravne funkcije potenja. Namen antiperspiranta pa je v prvi vrsti preprečevanje potenja. V kozmetični industriji v te namene uporabljajo predvsem soli aluminija, cinka in cirkonija, ki zapirajo oz. ožijo kožne pore in na ta način zmanjšajo potenje.

Da boste ves dan samozavestni
Telesni vonj lahko uravnavamo na več načinov: primarno in najbolj pomembno z umivanjem in šele nato s protimikrobnimi sredstvi. Pri izbiri slednjih se odločamo glede na intezivnost potenja in vonja.
Kadar se hočemo le izogniti neprijetnemu vonju, je boljša izbira deodorant. Vonj izdelka ne pove dosti o kakovosti. Dober deodorant ne le lepo diši, pač pa tudi popolnoma nevtralizira neprijeten vonj potu. Kdor se pod pazduho redno brije, mora paziti, da deodorant ne vsebuje alkohola, ki na sveže obriti koži povzroči zelo neprijeten pekoč občutek.
Če se potimo prekomerno in želimo preprečiti mokre sledi na oblačilih, je boljša izbira antiperspirant. Ta potenja sicer ne bo povsem ustavil (kar tudi ni zdravo), kakovosten izdelek pa naj bi potenje v povprečju zmanjšal vsaj za 20 %.


Kaj pa tveganje?
Nevarnosti, da bi bili zaradi uporabe deodoranta ali antiperspiranta bolj izpostavljeni rakavim obolenjem, po zagotovilih strokovnjakov ni. Natančneje povedano: te povezave dosedanje raziskave niso potrdile.
Lahko pa občutljiva koža reagira na sredstva proti potenju npr.: z rdečico, izpuščaji, luščenjem … V tem primeru je izdelek nujno zamenjati oz. seči po milejših, koži prijaznejših izdelkih.

Za tiste, ki prisegajo na naravno
Če nikakor ne zaupate seznamu bolj ali manj neznanih sestavin na ovitku deodorantov, lahko neprijeten vonj odpravite tudi na popolnoma naraven način:
- Sok sveže pomaranče vsebuje kislino, ki uniči bakterije, krive za neprijeten vonj potu.
- Soda za peko - prav tako nevtralizira vonj potu in je sila preprosta (in poceni) za uporabo; malo sode potresemo po vlažni brisači, se z njo obrišemo in pustimo, da se koža posuši.
- Naravni deodorant v prahu: pol skodelice sode za peko, pol skodelice koruznega škroba in nekakaj kapljic eteričnega olja (npr. sivke ali cimeta) damo v stekleničko ter pretresemo. Vlažno brisačo rahlo posujemo s pripravljeno mešanico in se z njo obrišemo.
Mojca Golobin
Foto: iStockphoto

Vir: www.siol.net

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

http://www.protipotenju.si/

Anonimni pravi ...

http://www.protiznojenju.si/

Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)