petek, 4. maj 2007

Stran z aknami!


Mozolji, ogrci, pikice, bunkice in še kaj so tiste nadloge, ki vam ne dajo miru! Kako nastajajo in kaj morate storiti, da se jih boste znebili pa si lahko preberete zdaj!

Kaj so akne?
Akne so pojav na koži in se pogosto pojavljajo pri najstnikih, ni pa nič nenavadnega, če se pojavijo tudi pri ljudeh med dvajsetim in tridesetim letom ter tistimi med štiridesetim in petdesetim letom. Pri odraslih ženskah se pogosto pojavijo kot reakcija na hormonske spremembe, ki so povezane z menstruacijskim ciklusom, nosečnostjo ali z uporabo oziroma prenehanjem jemanja kontracepcijskih tabletk. Akne se najpogosteje pojavijo na obrazu, tudi vratu, prsih, hrbtu in ramah, torej na področjih, kjer se nahaja največ žlez lojnic.

Kaj povzroča akne?
Za akne je krivo prekomerno izločanje loja, nakopičenje odmrlih kožnih celic ter bakterij na koži. Lojnice, ki so posebej aktivne v dobi pubertete pod vplivom moških hormonov, ležijo ob lasnem mešičku. Loj se ob dlaki pomika na površje kože, jo masti in ščiti pred izsušitvijo. Če pride do neenakomernega luščenja odmrlih kožnih celic in prekomernega izločanja loja, se pora lojnice lahko zamaši. Tako nastane čepek, ki zamaši odprtino lojnice. Pod čepkom lojnica nemoteno proizvaja loj, v izvodilo lojnice pa lahko zaidejo tudi bakterije, ki se začnejo razmnoževati, kar privede do nabrekanja mešička. Končni rezultat? Razvoj ene od spodnjih oblik aken:
- Beli ogrc, ki izgleda kot mala bela bunkica, nastane pa takrat, ko se mešički zamašijo in zaprejo z maščobo ter odmrlimi kožnimi celicami.
- Črn ogrc, ki je podoben belemu, le da je odprt in temnejše barve.
- Mozoljčki so nekoliko privzdignjeni nad površino kože, rdečkasti in opozarjajo na vnetje ali infekcijo mešička.
- Ciste ali nodule so močne vnetne oblike, ležijo pa globlje v koži, pogosto pa povzročajo brazgotine.
- Papule so majhne, rožnate in spadajo med blažje oblike aknavosti.
- Pustule so majhne, okrogle in vnete, na zunaj izgledajo kot rdeče pikice, v notranjosti pa se nahaja rumenkasta ali belkasta sredica.


Kaj lahko storite sami?
Akne ne prizadenejo le našega počutja, temveč tudi naš videz. Tudi, ko se jih rešimo, lahko na koži še vedno ostane spomin nanje v obliki madežev in brazgotin, ki jih včasih ne moremo odpraviti le z nego temveč z drastičnimi kozmetičnimi posegi. Kaj torej lahko storite sami, da bi akne preprečili ali vsaj omilili ali pa odpravili njihove posledice?
Prizadete dele redno čistite!
Problematično kožo umivajte z blagimi čistilnimi sredstvi, ki pa naj ne vsebujejo alkohola ali pa le v minimalnih količinah, saj to kožo izsuši in razdraži.
Poskusite kreme proti aknam!
Poskusite lahko z uporabo ene od številnih krem, ki se vam ponujajo na trgu in obljubljajo odpravo aken. Ker so ti izdelki primerni za blažjo aknavost, se vam lahko zgodi, da vam ne bodo pomagali in takrat je bolje, da obiščete zdravnika ali dermatologa, ki vam bo predpisal močnejša sredstva za zdravljenje aken!
Izogibajte se izdelkov, ki dražijo kožo!
Obstajajo tudi izdelki, ki vaši koži lahko škodujejo in povzročijo dodatne mozoljčke. To so na primer tisti izdelki za nego, ki vsebujejo veliko maščob. Zato pazite, kakšne preparate uporabljate! Svetujemo vam, da naj bodo ti dermatološko testirani in hipoalergenski.
Pustite mozolje pri miru!
Ne stiskajte in ne praskajte mozoljev! To namreč lahko povzroči infekcijo, brazgotino ali poškodbe bližnjega tkiva. Akne bodo izginile same od sebe, brez vašega posredovanja. Če so vaše akne res tako trdovratne, da jim nič ne pomaga, potem raje obiščite zdravnika ali dermatologa.
Poskrbite za zdravo prehrano, gibanje in počitek!
Hrana naj pri nastanku aken ne bi imela bistvenega pomena, a vseeno je pomembno, da poskrbite, da bo vaša prehrana zdrava in raznolika. Torej, veliko sadja, zelenjave, vode, manj maščob, manj sladkarij in veliko polnozrnatih izdelkov, rib in belega mesa. In da ne pozabimo - pomembno je tudi gibanje! Saj vse, kar se nam čez dan dogaja (stres, neprespanost itd), vpliva tako na naše počutje kot tudi na kožo. Zato se sprostite, začnite redno telovaditi in poskusite spati vsaj osem ur na dan!
Izogibajte se soncu!
Sonce kožo izsuši in poveča aktivnost žlez lojnic, koža pa se tako tudi hitreje stara in lušči, kar povzroči povečanje zamašenih por. Zato vam svetujemo, da ste na soncu previdni in da pred sončnimi žarki vedno ustrezno zaščitite svojo kožo, najbolje s kremo, ki ne temelji na premastni podlagi.


Ko je potrebna strokovna pomoč …
Akne so redkokdaj tako hude, da bi potrebovali zdravniško pomoč, a pri vnetih cistah in upornih mozoljčkih včasih ni druge pomoči. Saj je to edina pot, da se izognete brazgotinam ali drugim poškodbam na koži.
Običajno se akne poskusi ozdraviti že s zmanjšanjem uporabe mastnih izdelkov ter z borbo proti bakterijskim infekcijam. A vseeno rezultatov ne smete pričakovati čez noč! Le-tej se bodo verjetno pojavili šele v štirih do osmih tednih od začetka nege. Lahko pa se vam na začetku tudi zgodi, da bo vaša koža sprva izgledala še slabše kot prej. Kakšno pomoč si torej lahko obetate?
Antibiotiki
Tovrstna sredstva strokovnjaki predpisujejo tako za blago kot tudi močno aknavost. Delujejo protivnetno in zmanjšajo količino bakterij na koži. Zdravila je treba jemati kar nekaj mesecev, običajno v kombinaciji z redno nego.
Kontracepcijske tabletke
Dokazano ugodno vplivajo na kožo in na zdravljenje aken pri ženskah. Seveda pa imajo lahko različne druge stranske učinke.
Kozmetični posegi
V primeru, da so vam akne pustile brazgotine na obrazu, se lahko odločite za kozmetično operacijo, s katero vam jih bodo odstranili. Postopek vključuje piling poškodovane kože s kemikalijami ali zmrznjenjem, dermabrazijo, intenzivno svetlobno terapijo in izravnavanje površine kože z laserjem. Dermabrazija se uporablja le v primerih hude aknavosti, saj odstrani zgornji sloj z mehaničnim praskanje vrhnjih plasti kože z uporabo rotacijskega kolesa. Če je vaša koža nagnjena k proizvajanju brazgotinastega tkiva, potem lahko tej postopki stanje le še poslabšajo.
A. K. T.
Foto: iStockphoto

Vir: www.siol.net

1 komentar:

pak muliadi pravi ...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.


Podskupina

Išči fotomodele

Google Custom Search

Slike za ozadja

Slike za ozadja

Postani avtor

Postani soustvarjalec tega bloga. Pošlji kratek CV na spodnji naslov. Pogoji sodelovanja: 1. Spoštuj avtorske pravice drugih ... če kopirate vsebino iz drugih web strani povprašajte avtorja za dovoljenje, ali kopirajte le del vsebine in navedite link na njegovo stran ali ... 2. Vsebina prispevkov mora biti skladna z namenom, za katerega je ta blog postavljen, to je lepota in nasveti 3. Blog je namenjen izmenjavi vsebin in povezav z drugimi blogi ali spletnimi stranmi 4. Blog je prostovoljen in za delo niste plačani, lahko pa ta blog izkoristite za reklamiranje svoje dejavnosti, svoje spletne strani ali kakega drugega bloga ... in predvsem ne pozabiti na bralce tega bloga. 5. Prispevkov in komentarjev ne brišemo in ne korigiramo ... izkoristite pravico in svobodo izražanja

Mnenja in komentarji

Powered by TagBoard Message Board
Name

URL or Email

Messages(smilies)